Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Повече праз, по-малко холестерол

Повече праз, по-малко холестерол

AdminAdmin
Администратор
95442k
Праз

Праз лукът е почитан през годините от много цивилизации, включително и в Древен Рим и Древна Гърция. Те приемали зеленчука като олицетворение на своята мистичност и сила. За разлика от тях в Уелс са приели праза за свой, като са го взаимствали и така зеленчукът се е превърнал в една от емблемите на Уелс.

Кой някога би предположил, че уелските войници са носили праз лук на своите шапки в битките, които са водили, за да ги различават от противниците им. Мистерия е и фактът, че са избрали точно този зеленчук. Нещата, които обясняват този акт, е например, че праз лукът се е отглеждал през октомври, а именно тогава са се водили битките.

Може би е съвпадение, но праз лукът е един от няколкото зеленчука, които виреят в Уелс и през март. Много хора вярват, че това е така поради факта, че Свети Давид е включил праз лука в своите пости, които са представлявали консумирането на хляб, вода и билки.

Днес учените са доказали, че празът не е просто втори братовчед на лука. Те са открили много полезни съставки, включващи се в него, както и в много други зеленчуци от семейството на лука - Алиум, в което попада и чесънът.

Праз лук

Изследвания показват, че консумацията на зеленчуци от семейството Алиум е много полезна за организма. Приемането им поне два пъти седмично ни предпазва от рак на дебелото черво, стомаха и простатата, а също намалява нивото на холестерола и високото кръвно налягане.

Празът е също много добър източник на желязо, манган, витамин В6 и витамин С.

Супа с праз

Когато използваме праз лук за готвене, неговият мек и сладък аромат го прави предпочитан сред представителите на семейството Алиум. Освен това той може смело да се използва в кулинарията без притеснения, че ще притъпи аромата на другите съставки в яденето.

Празът притежава уникален мек вкус, който му позволява да се приготвя по много и различни начини - на пара, задушен, печен самостоятелно или комбиниран с други съставки.

Вкусът на праза се счита за доста по–изтънчен от този на лука. Затова той се използва в прословутата френска [лучена супа], както и в много други супи и сосове.

В наши дни праз лукът е един от зеленчуците, които се употребяват в почти всички ястия с пресни зеленчуци, тъй като е целогодишен. Също е много използван и за пресни салати и аранжировки. Поради символичното си значение в Уелс зеленчукът присъства в много от тамошните рецепти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Геновева
Геновева
07.01.2019 11:47
Харесвам да използвам праз лук, когато готвя особено като готвя с ориз.
0
0
Еленка
Еленка
02.03.2013 06:40
Редовно използвам в моята кухня и сме доволни,просто го харесваме.
3
0