Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 10:45 - Лук - История и лечение
Автор: anatoli1606 Категория: Новини   
Прочетен: 12285 Коментари: 24 Гласове:
1

Последна промяна: 25.05.2010 10:49


 


image



 

Лукът е едно от най-разпространените растения в цял свят. Заради ценните си вкусови качества и големите ползи за здравето на хората той е и неизменен участник в почти всяко ястие от нашата трапеза. С името "лук" в общия смисъл се наричат растения от рода Лук (Allium), но ако се използва самостоятелно, без определения, обикновено се разбира видът Кромид лук (Allium cepa).

 

 

imageКромидът (Allium cepa), наричан още кромид лук, червен лук или само лук, е двугодишно растение от род Лук. Използват се основно луковиците на възрастните растения преди началото на зимата, както и листата на младите растения, наричани пресен лук или зелен лук. Лукът има характерен силен лютив вкус и остра миризма, които се омекотяват при готвене. Луковиците имат суха външна обвивка и месеста слоеста вътрешност. Използвани по целия свят за кулинарни цели, те са разпространени в разнообразни форми и цветове.

 

  История  

 

Смята се, че луковици от семейството на лука са използвани за храна в продължения на хилядолетия. В палестински селища от бронзовата епоха са намерени следи от остатъци от лук заедно с вкаменени смокини и фурми, датиращи от около 5000 г. пр.н.е. Археологическите писмени доказателства показват, че култивираното отглеждане на лука вероятно е започнало около 2000 години по-късно в Древен Египет.

 

 

Историята разказва, че някога гърците достигнали Колхида в търсене на златното руно и донесли от вълшебната родина на богинята Артемида много неизвестни дотогава растения, сред които бил лукът -  едно от древните лекарствени средства. Отначало лютивият зеленчук се използвал като нагледно пособие за изучаване на астрономия. Древните учени разрязвали напречно глава лук и по нея обяснявали на своите ученици строежа на Вселената, която според тогавашните представи се състояла от няколко сфери, обкръжаващи Земята. И изведнъж установили, че лукът притежава невероятна способност да придава храброст на войните, поради което служел като задължителна подправка към храната им. През средните векове се смятало, че лукът предпазва войниците от стрелите, от ударите на мечовете и алебардите, затова рицарите в железни доспехи носели на гърдите си като талисман обикновена глава лук.

 

Лукът се отглежда лесно и е удобен за транспортиране и складиране. Египтяните го обожествявали, вярвайки, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот. Лук е използван дори при погребенията, както се вижда от следите от лук, намерени в очните гнезда на известния фараон Рамзес IV. Вярвало се, че ако при погребението с мъртвите се погребе и лук, силната му миризма ще върне духа им. По-късно лукът достигнал до Гърция, където атлетите ядяли големи количества от лютивия зеленчук за пречистване на кръвта. Римските гладиатори пък били натривани с лук, за да се втвърдят мускулите им. В Средновековието лукът е бил толкова важна храна, че се превърнал постепенно и в разменно средство - хората си плащали наемите с него и дори го поднасяли като подарък. Лекарите предписвали лук като лек срещу главоболие, ухапвания от змия и 

косопад

. Лукът е пренесен в Северна Америка от Христофор Колумб при експедицията му до Хаити от 1493 г.

 

  Защо лукът дразни очите?  

Когато лукът се реже, клетките му се разпукват. Клетките на лука се състоят от две части — едната е пълна с ензими, наречени алианази, а втората съдържа сулфиди (аминокиселинни сулфоксиди). Ензимите разрушават сулфидите и образуват сулфенови киселини. Сулфеновата киселина е нестабилна и се разпада на летлив газ, наречен сон-пропанетал-S-оксид. Газът се разсейва във въздуха и ако попадне в очите, реагира с водата и образува слаб разтвор на сярна киселина. Тя дразни нервните окончания и така се получава т.

нар

. лютене. Реагирайки на дразнението, слъзните жлези отделят сълзи, за да разтворят и отмият дразнителя.

 

Отделянето на газ може да се предотврати чрез рязане на лука под течаща вода или просто под вода, макар че това не е особено практично. Намокрянето на ръцете, лука и ножа преди рязане намалява ефекта на лютене, защото част от газа реагира с влагата и не достига до очите. Тази реакция оставя аромат, който може да се отстрани с 

лимон

. Дишането изключително през устата по време на рязане на лук също помага. Острият нож ще разпука по-малко клетки и дразнението на очите ще е по-слабо. Охладеният лук дразни очите по-малко от лука, държан при стайна температура, тъй като по-ниската температура забавя действието на ензимите и дифузията на газа. Някои хора "замразяват" ножа във фризер за около 2 минути преди рязане, за да предотвратят сълзите. Различните видове лук отделят различни количества сулфенови киселини и дразненето, което предизвикват, е различно.

 

  Лукът - естествен антибиотик  

Лукът е един от най-необходимите продукти във всяка кухня и се използва при приготвяне на почти всички ястия. Поради това у нас се отглежда в големи количества. Главното достойнство на лука обаче не се състои само в прекрасните му вкусови качества. Отдавна са известни и лечебните му свойства. Например древните египтяни използвали лука в кулинарията и в медицината, след като забелязали благотворното му влияние върху храносмилателните органи, за повишаване на апетита и подобряване дейността на черния дроб и жлъчката; препоръчвали го при ревматизъм, подагра и 

затлъстяване

. Древните славяни казвали "Лукът от седем болести лекува".

 

Медицината познава и уважава както чесъна, така и лука - тези два зеленчука са не само незаменима храна, но и лекарство за много болести. През средните векове лекарите смятали, че дори миризмата на лук предпазва от болести. Затова е намерено научно доказателство - във веществата, отделяни от лука, се съдържат така наречените фитонциди, които унищожават гнилостните и болестотворните бактерии. Растенията, които съдържат летливите вещества фитонциди, се наричат растителни антибиотици. Те представляват цял комплекс от съединения, осигуряващи имунитета на самото растение, и имат редица неоспорими преимущества пред медикаментите. На първо място, действието им е насочено не само към борба с микробите, а и към засилване на имунитета. На второ, вредните микроорганизми загиват много по-бързо от растителните антибиотици. И още един плюс: болестотворните микроорганизми след време се приспособяват към лекарствата, а "домашните лекари" продължават да действат така, както и преди сто години. Освен това при грамотно използване практически няма странични действия. За съжаление те не могат напълно да заменят 

антибиотиците

 и да спасят живота на човек в най-тежките случаи. Но с успех се прилагат при лечението и профилактиката на много заболявания.

 

 

Благодарение на серосъдържащите вещества кашицата и сокът от кромид лук се използват при лечение на пъпки и обриви, при изгаряния, както и като противовъзпалително средство. Лукът има също избелващо действие и се използва за премахване на лунички и пигментни петна. 

Има още една причина, поради която можете спокойно и без угризения на съвестта да хапвате така популярните чеснови хлебчета или да наблегнете на лука в салатата. Учени от Италия и Швейцария установиха, че богатата на лук и чесън диета намалява риска от някои видове рак, включително рак на гръбначния стълб, на яйчниците и на гърлото.

 

Полезното влияние на чесъна и лука е известно отдавна, включително и действието им срещу раковите клетки, но всички досегашни изследвания са правени в Китай, където начинът на живот и хранителния режим се различават значително от този в западния свят. По тази причина италианската изследователка д-р Карлота Галеоне решава да провери дали същите резултати се отнасят и за Европа и САЩ. Лабораторните изследвания, които Галеоне и екипът й са провели, доказват, че някои от съставките на чесъна наистина намаляват скоростта на развитие на раковите клетки. Освен това учените са сравнили и хранителния режим на здрави европейци с този на хора, болни от рак. Резултатите показват, че при ядящите по седем пъти в седмицата лук или чесън рискът от рак намалява наполовина в сравнение с хората, които пропускат тези зеленчуци. Съветът на д-р Галеоне е лукът и чесънът да не се изключват от менюто.
"Комбинирани с други зеленчуци в салата или преминали през топлинна обработка, тези два зеленчука оказват магическо въздействие върху тялото", обяснява тя.
Освен против рак, лукът и чесънът доказано се справят и със зимните настинки и грипове, като подобряват действието на 

имунната система

.

 

 

Достатъчно е в продължение на 3 мин. да дъвчем лук, за да убием всички бактерии в устата. Все пак не забравяйте, че етикетът изисква да консумирате тези храни тогава, когато не планирате среща или парти. Препоръчително е да дъвчете дъвка след хранене.

 

 

Знаете ли, че 70 г. лук на ден напълно удовлетворяват потребностите на организма от аскорбинова киселина? Такъв източник на витамин С е особено необходим през зимата. Разбира се, няма да е зле да го консумирате през цялата година. Минералните соли, които се съдържат в него, способстват за нормализирането на на водно-солевия обмен, а своеобразната миризма и острият вкус провокират апетита.

 

 

Ето и няколко полезни съвета за изпитани методи за лечение на различни болежки с помощта на лютивия зеленчук:

 

 

Чувствате, че сте се простудили?
Смачкайте 2-3 средно големи глави лук. Не се обръщайте, не запушвайте носа си - през това време се отделят по-голямо количество фитонциди. Ако успеете поне 7-8 минути а вдишвате аромата от смачкания лук, можете да бъдете сигурни, че заплахата от болестта е премахната поне наполовина.

 

Инхалации
Залейте 3 с.л. лайка с 500 мл вряла вода, оставете да поври 5-7 мин., прецедете в дълбока тенджера. В горещия разтвор добавете сок от лук и 

лимон

. Покрийте главата си с хавлия над тенджерата и вдишвайте в продължение на 5-7 мин. от целебната отвара, съдържаща фитондиците на лука и етеричните масла на лайката.

 

Имате склонност към 

 

 

запек

? Страдате от възпаление на жлъчния мехур?
Смесете 100 г сок от лук със 100-150 г сок от цвекло, добавете 2 с.л. лимонов сок. Пийте сместта 3 пъти на ден преди ядене по 30 мл, разредени в 1/2 ч. ч. топла вода.

Имате проблеми с бъбреците и отделителната система?
Ще ви помогне комбинацията от сок от лук, корени от целина и лимон в равни количества. Вземайте от тази смес по 30-50 мл, разредена с 1/2 ч. топла вода 10-15 мин. преди ядене в продължение на 3-4 седмици.

За лечение и профилактика на атеросклероза и 
хипертония 
Смесете 100 мл сок от лук с 2-3 с.л. лимонов сок. Разбъркайте сместа и я сложете в плътно затворен буркан в хладилника. Пийте от сместа по 1 ч.л. с 1/2 ч. топла вода или 

чай

 2-3 пъти на ден преди ядене в продължение на 3-4 седмици.

 

Имате проблеми с потенцията?
Яжте колкото се може повече пресен лук. В продължение на два месеца пийте по 3 пъти на ден по 1-2 с.л. прясно изстискан лучен сок. Смесете в равни количества сок от лук и от корени от целина, 

мед

. 1 с.л. от получената смес разредете с 1/2 ч. топла вода и пийте по 3 пъти на ден.

 

 

Срещу всякакви болести
Залейте една ситно смляна, средна по размер глава лук със 70-процентов спирт в съотношение 1:10. Оставете сместа да престои 3 денонощия на тъмно място, прецедете и пийте по 15-30 капки заедно с вода по 3 пъти на ден преди ядене. Тази смес прекрасно стимулира сърдечната дейност, гладката мускулатура на дебелото черво и секреторната функция на жлезите на стомашно-чревния тракт.

 

 

Вместо козметолог
Втривайте 1-2 пъти седмично лучен сок или кашица в корените на косите. Мийте косата с отвара от лучени люспи (шепа люспи на чаша вода се варят 5-7 минути). Косите стават меки и копринени. Да се отстранят малките бръчки ще ви помогне следната смес-вземете равни количества настърган лук, мед, восък и сок от бяла лилия. Подръжте 15-20 мин. сместа на водна баня в глинен съд и нанесете на тънък слой върху лицето преди сън.

 





Тагове:   лук,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - QZwvfrHUTZ
24.05.2011 15:40
6vZ62T <a href="http://gdkufuioaadm.com/">gdkufuioaadm</a>
цитирай
2. анонимен - QoLZZBXQyvpGYxyuax
25.05.2011 17:50
gvoktV , [url=http://vrdxqjkvvxak.com/]vrdxqjkvvxak[/url], [link=http://zsebnxlzkmhw.com/]zsebnxlzkmhw[/link], http://hbzvhiclvklj.com/
цитирай
3. анонимен - CyTJtkRTIjCiurowXHo
28.05.2011 13:42
ledDbn <a href="http://rwwuuwlrekdc.com/">rwwuuwlrekdc</a>
цитирай
4. анонимен - mzfonazE
31.05.2011 18:24
NJWzDV , [url=http://ymgqyzdnfipw.com/]ymgqyzdnfipw[/url], [link=http://xmbliwkibvlu.com/]xmbliwkibvlu[/link], http://riwhyzjbfhgf.com/
цитирай
5. анонимен - Путёвки в санатории Белокурихи. Отдых в горном Алтае и других санаториях, пансионатах, базах отдыха России и за рубежом
17.12.2011 11:44
<img>http://www.avs-tur.ru/images/stories/news/rossiya/belokuriha/ot1605/Lechenie%20v%20Belokurihe_150x200.jpg</img>

Отдых и лечение в санаториях.
Что может быть лучше активного отдыха ? Устав от суеты мегаполисов и надоевших офисов, мы стремимся прикоснуться к природе, подышать чистым воздухом, чтобы набраться сил для трудовых будней.
Также, имеются детские санатории, развит отдых и лечение для маленьких гостей курорта.
Пожалуй, сравниться с отдыхом на Алтае может только отдых на курортах Краснодарского края – (Сочи, Геленджик, Анапа, Абрау-Дюрсо), Турции, Греции, Египта. Красота Черноморского побережья с его песчаными пляжами, залитый солнцем, сверкающий морской простор – все это не оставит Вас равнодушным, а порадует, успокоит и исцелит, оставшись в вашей памяти на долгие годы.

<a href=http://www.avs-tur.ru/rossija/lechenie-v-sanatoriyah/228-lechenie-gryji-pozvonochnika.html>gryji</a>

<a href=http://www.avs-tur.ru/rossija/lechenie-v-sanatoriyah/192-lechenie-oporno-dvigatelnogo-apparata.html>курорты по лечению опорно двигательного аппарата в росиис</a>

<a href=http://www.avs-tur.ru/rossija/lechenie-v-sanatoriyah/222-lechenie-osteohondroza.html>анаторий в барнауле для лечения остеохандроза</a>

<a href=http://www.avs-tur.ru/rossija/lechenie-v-sanatoriyah/223-lechenie-artroza.html>санатории россии артроз язва желудка простатит лечение</a>
цитирай
6. анонимен - adobe flashplayer 9
17.02.2012 20:23
adobe flah player portable adobe flash http://afurrpb.hostingsociety.com/acrobat-reader-windows.html acrobat reader windows
цитирай
7. анонимен - payday loans online 990 6585
19.10.2012 22:12
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1180>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#12710>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19455 payday loans online
цитирай
8. анонимен - payday loans 573 8542
20.10.2012 04:03
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#15683>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#13777>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#4991 payday loans
цитирай
9. анонимен - buy generic viagra 608 789
20.10.2012 04:18
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#4310>buy viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#13919>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#2575 buy viagra
цитирай
10. анонимен - buy kamagra 4157
20.10.2012 06:29
<a href=http://orderkamagranow.com/#blnlp>buy kamagra cheap</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#gmkme >kamagra jelly 100mg</a> , http://orderkamagranow.com/#zxztc order kamagra online
цитирай
11. анонимен - order levitra
20.10.2012 12:54
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#5425 - buy levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#9184>cheap generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#7285 online
цитирай
12. анонимен - order viagra 18937
20.10.2012 14:28
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#ffexy>viagra online</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#sowin >order viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#eqspo viagra 100 mg
цитирай
13. анонимен - order cialis 1771
20.10.2012 21:46
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#pmwgz>cheap generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#xfwkr >cialis 20 mg</a> , http://ordercheapcialishere.com/#badql cialis 20 mg
цитирай
14. анонимен - payday loans 901 19241
21.10.2012 23:03
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#19947>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#14361>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#5409 payday loans
цитирай
15. анонимен - cialis online 838 18793
21.10.2012 23:30
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#5525>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#20795>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#4041 buy cialis online
цитирай
16. анонимен - levitra 20 mg 17463
23.10.2012 00:53
<a href=http://orderlevitrahere.com/#sjtxl>cheap levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#tfoxr >generic levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#snepw cheap levitra
цитирай
17. анонимен - buy cheap levitra
23.10.2012 03:52
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5800>buy cheap levitra</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#7207>buy levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2859 online
цитирай
18. анонимен - generic cialis 16737
24.10.2012 06:19
<a href=http://cialisstorehere.com/#ncbbh>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#ygjkq >buy cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#hzsob cheap cialis
цитирай
19. анонимен - buy levitra online 20780
24.10.2012 14:27
<a href=http://levitrastorehere.com/#yktby>generic levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#sjusb >buy levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#lmkuc cheap levitra
цитирай
20. анонимен - buy kamagra 1439
24.10.2012 19:41
<a href=http://kamagrastorehere.com/#yldzp>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#zghmz >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#gehek cheap kamagra
цитирай
21. анонимен - cheap viagra 3470
25.10.2012 18:34
<a href=http://viagrastorehere.com/#qefoj>generic viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#ulfmr >generic viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#ebqrw cheap viagra
цитирай
22. anatoli1606 - Bitcoin Address: 14tM6LfNqCfjRPgk3Aptbs8tzuffbUhDZ8
29.07.2016 10:24
Bitcoin Address:

14tM6LfNqCfjRPgk3Aptbs8tzuffbUhDZ8
цитирай
23. anatoli1606 - Bitcoin Address: 14tM6LfNqCfjRPgk3Aptbs8tzuffbUhDZ8
29.07.2016 10:24
Bitcoin Address:

14tM6LfNqCfjRPgk3Aptbs8tzuffbUhDZ8
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anatoli1606
Категория: Бизнес
Прочетен: 3062982
Постинги: 731
Коментари: 1484
Гласове: 348
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930