Фондовете на ЕС? Голям праз…


Голямата лоша Европейска комисия се накара на корумпираните ни институции, че много крадяли и заплаши, че щяла да ни спре фондовете.

А аз съм раздвоен какво да мисля по въпроса…

От една стана ясно е, че в България батко и татко обират каймака на повечето европейски фондове и много от обществените поръчки. То навсякъде се е крало и сега се краде. До големите процеси срещу мафията в САЩ през 70-те и 80-те общо взето всички големи обществени поръчки са минавали през “където трябва”, а и сега ги има тия работи. Ама такава наглост като у нас никъде няма, да ви кажа, освен може би в Зимбабве, а и за там не съм сигурен.

В тоя смисъл, много навременни и полезни са резките думи, които отправят вече няколко поредни доклада на ЕС към българското правителство и по-специално към неспособността му да се пребори с връзките си с организираната престъпност. Ако не друго, те поне успяват да попритеснят управляващите, да налеят вода в мелницата на опозицията (доколкото я има) и, евентуално, да предизвикат някакви реформи и уволнения на най-наглите баджанаци.

Пък като дойде Бойко на власт, ще видим дали той ще е по-различен (щото нали не се заблуждавате, че някой друг ще спечели догодина?).

ЕС пък смуче (съкс, демек)

От друга страна обаче знаете, че аз не го любя, тача и милея тоя Европейски съюз в сегашния му вид на безполезен бюрократичен тумор. Да, за сега ЕС като че ли се оказва лекарство за България, но това е само защото ние сме доста зле в някои области от развитието си. За стремежа на европейските чиновници към унификация на данъци, регулации и самоцелен контрол върху всичко, което е в разрез с изначалната идея на ЕС като за свободен съюз няма да говоря отново. Но думата ми е за тия прехвалени европейски фондове, дето голямата паника настана у нас, че щели да ги спират.

И като ги спрат какво? Голям праз. Те и без това за нищо не служат.

Първо, тия фондове са доста малко като сума – към 1 млрд евро. Едно време се молехме на МВФ за траншове от по 200 млн, но тия времена, с гордост можем да кажем, отминаха и сега икономиката ни произвежда достатъчно, за да може даже само бюджетният ни излишък за първата половина от тая година да е колкото всичките средства, които ЕС реши, че няма да ни даде. В сравнение с парите, с които оперира Министерството на финансите и които държавата ни дава за пътища, друга инфраструктура, за социални дейности и т.н., тоя милиард не е нещо, за което си струва някой да се тръшка чак толкова.

Второ, тия фондове са общо взето безсмислени. Някой виждал ли е за какво иска да ни дава пари ЕС? Повечето си пари ЕС дава за абсолютни глупости и голяма част от тия “проекти” дето се пишат и финансират са само преливане от пусто в празно, конференцийки, семинарчета и прочее начини едни пари да отидат при едни хора. Я вижте колко хора похвалиха Чейс, че по една американска програма направи баскетболен отбор за деца. Е, европейският съюз пък не дава пари за такива веществени и смислени неща, а за … това:

Настоящата процедура ще финансира обучението на неправителствения сектор за партньорство между отделните организации, за участие в процеса на разработване на политики и осъществяване на мониторинг върху дейностите на администрацията. Освен това тя цели да укрепи институционалния и организационен капацитет на структурите на гражданското общество за ефективно осъществяване на техните дейности.

Как ви се струва, милионите, дадени за гореописаните “дейности” ще свършат ли нещо, айде не значимо, ама поне реално? “Не” ли чух?

Тъй, че…

Тъй, че аз всъщност доста се радвам, че цялата работа с еврофондовете в България се провали – цената в пари, която ще платим е доста малка в сравнение с инерцията за политически реформи, която тая патаклама в световните медии дава на страната ни.


С не малка доза задоволство…
Изненадващо…

Коментари

  1. Никола
    23/07/2008 - 07:59

    Абе празът е доста голям. Не само заради милиарда евро, а най-вече защото много компании няма да искат да инвестират своите си милиарди в нашата икономика. Без чужди инвестиции, трудно ми е да си представя как нашенските корумпиращи б’з’н’смени ще се сетят да инвестират в иновации и в повишаване на производителността на труда. А докато производителността на труда не се покачи стандартът на живот също няма да се качи. Лека нощ 🙂

  2. един пор
    23/07/2008 - 08:06

    Сички са в кюпа и европейци и наще. Трябва някой да им тегли на всичките куршума (батман?). Бойко е мутра, какво очакваш от него? Просто ще си препечели малко за голия задник, не може до края на живота си да живее с парите на жена си… Ай стига, че и аз почнах да коментирам, не им обръщайте внимание и толкос. Гледайте си работата и ще се оправим 🙂

  3. Фондовете не са само САПАРД, ИСПА и ФАР, обаче за тях се чува най-много. Има обаче безкрайно много програми по които може да се кандидатства за финансиране, и повечето далеч не са “преливане от пусто в празно” 😉

  4. Има безкрайно много програми, но много малко от смислените такива са администрирани от ЕС.

  5. Бойко НЕ ТРЯБВА да спечели изборите! Как можа да го кажеш това??? 🙁

    А за фондовете има още нещо – дори и да предположим, че парите се дават наистина за нещо умно, те така или иначе не стигат до мен, теб или останалите нормални хора, а се преобразяват с невероятна бързина в Q7-ци, яхти и хотели. Така че лично аз подкрепям с две ръце да ни спрат ВСИЧКИТЕ пари, така поне на мръсните крадци ще им стане леко дискомфортно. За обикновения човек със и без фондовете – все тая 🙂

  6. какво трябва и какво не трябва не знам – знам само какво ще бъде…

  7. пламен
    23/07/2008 - 10:14

    Абе не е така – спирането на еврофондовете си е финансов удар най-вече по нас – данъкоплатците. Защото проектите, от които изтичат средства, сега ще се финансират от бюджета (т.е. пак ще се краде), а България ще продължи да си внася и в бюджета на ЕС (пак пари от нашите данъци), които няма да се връщат в страната.

  8. Принципно си прав, че ние ще понесем финансово това. Само че, така или иначе парите, давани от ЕС се харчат за глупости, също както и парите от бюджета на страната 🙂

  9. Любомир Попов
    23/07/2008 - 10:23

    Прав си, че с тези 500 млн. евро или 1 млрд.лева, е все едно. Прав си и за това, че в голямата си част са за глупости. Случайно вчера разбрах, че с това се занимаваш в АДО “Дунав” (имате много симпатична директорка). Предполагам, че и ти си се сблъсквал с простотията на ЕС. Аз няколко пъти участвах в работни групи по такива проекти, но на последната направо ми преля чашата. Имахме нужда от разработване на програмен продукт, за който ни бяха нужни 200 000 лева. Написахме проект, пратихме го. Върна се със следните допълнения: 1.Проекта няма да струва 200 000, а 500 000 лева. 2. Средствата ще се изразходват както следва: А:300 000 за консултанти, които ние ще ви изпратим(за 3 посещения на 2-ма консултанти); Б: 150 000 за разработването на програмата; В:50 000 за обучение на поне 264 полсватели на програмата.
    И те така.

  10. Точно защото работя това, всеки ден се сблюсквам с простотията на чиновниците от ЕС и с още по-голямата простотия на начина, по който стоят нещата с проектите на ЕС у нас. Именно затова го недолюбвам съюза.

  11. Лонги, това, което си цитирал, текстче от реална програма, която искаме да се финансира ли е?
    Потресена съм от безсмислието, облечено в сложни думи – някой може ли да каже с думи прости за какво ги искаме точно тези пари?
    В този смисъл, ако милиарда ни го дават за такива “програми” – да си го държат, все си мисля, че неправителствения сектор ще оцелее някак си без “партньорство между отделните организации, участие в процеса на разработване на политики и осъществяване на мониторинг върху дейностите на администрацията”
    Или не?

  12. 500 млн. евро е стойността на двете корвети, които миналия месец правителството с лека ръка обеща да купи от Франция. А те не са ни нужни абсолютно за нищо.

  13. Цитатът е от програма “Оперативна програма административен капацитет”,

    преоритетна ос 2 “Управление на човешките ресурси”,

    подприоритет 2.3 “Укрепване на структурите на граждакоското общество”,

    процедура “Развитие на структурите на гражданското общество – ефективност и професионализъм за постигане на партньорство с админситрацията и съдебната система”

  14. Смислено, смислено, спор няма.
    Само се надявам като си изтеглят парите ЕС да не ни карат ние да ги плащаме тия хубавини.

  15. Любомир Попов
    23/07/2008 - 12:11

    Е кой предлагаш да ги плаща? Естествено, че ние. Вече се чуват гласове, основно от опозицията (????), да се използва излишъка за да се покрият спрените средства. Те хората ги спират, заради кражбите, пък ние зорлем да им набутаме други пари.

  16. Хаха, ми да де, няма да умрем с един милиард евро по-малко ама както и да го погледнем, това са пари с които би могло да се свърши много, ако се харчат по предназначение. И ще е жалко да ги спрат.

    ЕС не финансира само глупости. Примерно ремонтът на разбитите ни пътища по ФАР (нали оттам почна целия скандал) е напълно смислен проект, който тече от доста години и от който има видими резултати.

    Само ми е чудно защо евродругарите чак сега се сетиха че нещо не е наред, при положение че от поне 10 години цоцането на пари от ЕС си тече…

  17. Ангел Грънчаров
    23/07/2008 - 13:30

    Разочарова ме, Петър, доста е объркано изложението ти; не издържа нито логическа, нито психологическа проверка; неубедително звучат твърденията ти; аргументите ти са изсмукани от пръстите; понякога стремежът към оригиналност, особено когато е съвсем самоцелен, вреди; казвам ти го най-добронамерено; истината трябва да стои винаги на първо място, а всичко останало е без значение.

    Казвам ти го като много видял и много препатил човек…

  18. е къде е проблема повече българи да забогатеят не разбирам само, вярно че ръсят пари за Q7-ци и подобни с които всъщност парите не се остават в икономиката ни, но все нещо остава, а колкото повече толкова по-добре, какво е това щом аз нищо не хващам по-добре и на другите да им ги спрат баси тъпизма, нали никой нищо не губи, тогава къв е проблема някой да печели поне??? а както си иска да ги печели, проявил е творчество и си е спечелил парите

  19. Ангеле, за логическа и психологическа проверка не знам, ама едва ли имаш повече опит в европейските програми за финансиране от мене, така, че…

  20. Статията ти е много добра. Съгласен съм като цяло обаче не съм напълно съгласен, че всичките еврофондове отиват от пусто в празно. Тук един спомена за инфраструктурата ни. За справка: предполагам си карал по пътищата ни и тук-таме си виждал някакъв син знак, на който пише кой е инвестирал за асфалтирането на този път и такива ми ти работи. Така че не мога да кажа, че спирането на тези фондове са буквално много шум за нищо, но и не съм тръгнал да се тръшкам от това.
    А, че като цяло се харчат за простотии, спор няма. Политиката общо взето си е мръсна работа – винаги е било така, така е сега и така ще си бъде занапред малко или много без значение дали става въпрос за България или някоя друга знайна или незнайна страна. Спомням си веднъж (около 2-3 години преди влизането ни в този съюз) един костюмиран европейски чичко каза пред Канал 1 с познатия политически интелигентен нравствено-поучителен тон, че политиката не било мръсно нещо, ами видите ли – просто имало мръсни политици. Не знам кой лаик му се върза на глупостите като го е чул.

  21. @Longanlon, не си прав! Какво ще кажеш за:

    1. Втория лъч на метрото
    2. Завода за боклук

  22. Mишо, ДН, я ми обяснете, какво толкова е уникалното на “европейските пари” та само с тях да е можело да се построят пътища, метро и завод за боклук?

    Когато на една държава й трябват пътища, метро и заводи забоклук, тя ги строи или частни фирми ги сторят. Някак безсмислено ми се струва държавата да дава пари на някакви бюрократи в ЕС, а те да й връщатат, вече “европейските” пари и с тях да се строи.

  23. Любомир Попов
    23/07/2008 - 23:02

    Какъв втори лъч, какъв завод за боклук?

  24. Баш уникално не мога да кажа, че са европейските пари. Това е изключено. За Европейския съюз и бюрокрацията му в най-повърхностен смисъл на думата съм си дал мнението си в моя блог. Не съм писал конкретно за еврофондовете, а за положението в Белгия, статуквото и изобщо положението в най-общи линии на това чудо на природата, наречено Европейски съюз. По темата с метро, заводи за боклук и частни фирми можем да говорим най-добре тогава и само тогава, когато имаме цифри (тоест статистика) с какво ли не: броят фирми (тук за съжаление трябва и да отчетем това коя фирма коя партия е финансирала и колко пари й е давала досега, защото е ясно, че търгове не се печелят честно), с какво се занимават, откъде си набавят материали, какъв им е бюджетът, с каква валута работят и т.н. А това последното е от изключителна важност, защото въпреки че сме членове на Европейския съюз, ние по една или друга причина (основателна разбира се – да не си помислите, че не ми е ясна) не движим една валута в тази държава (еврото и левът не са една и съща валута). Какво като левът е закачен за еврото?! В Германия, доколкото знам, като са приемали еврото (тогава ние бяхме закачени за марката, а две марки купуваха едно евро) цените на хранителните стоки например са ги преобразували в другата единица (тоест нещо, което е струвало една марка, вече е едно евро), а заплатите са ги пресметнали (тоест ако си взимал 10000 марки, сега взимаш €5000). Аз такива спомени имам, ама тогава бях прекалено малък, че да съм чел по-подробно и се водих от приказките на хора, които живеят там. Така че ти хубаво ме контрираш с това първо изречение (далеч съм от мисълта да отричам истинността в думите ти), ама работата трябва да се разследва с много информация. Затова и си има специалисти в тази област, които следят тези неща, ама с или без тях какво от това – все същото си е.

  25. “Когато на една държава й трябват пътища, метро и заводи забоклук, тя ги строи или частни фирми ги сторят. Някак безсмислено ми се струва държавата да дава пари на някакви бюрократи в ЕС, а те да й връщатат, вече “европейските” пари и с тях да се строи.”

    Е има една разлика – ЕС плаща бевъзмездно половината или част. Или поне на теория. Докато стигнат до предназначението си тези пари вече “не са това, което са били” :/
    Но по принцип си прав. Най-добрият вариант е ние, българите, сами да си оправим кочината. Е, ако някой американец иска да помага, добре дошъл. Но не с разни сълзливи мелодраматично-поучителни излияние, а с нещо реално, concrete :). Много се дразня когато някой немец или американец почне да циври на умряло за някои работи в България, а всъщност му е през %%я и само търси внимание.

  26. Ами това, че няма да ги даваме от нашия бюджет 😉

    @Любомир Попов, парите за двата проекта са осигурени. Това че още не е започнал реален строеж е друга тема.

  27. Сократ
    24/07/2008 - 09:19

    Гатанка:

    Народното събрание избира правителството!
    Народното събрание избира 11 от 25 члена на ВСС!
    (Главния прокурор, Председателя на ВКС и Председателя на ВАС – се избират от ВСС, т.е. пак от тези 11 члена или 11+3 > 12,5)

    Познайте деца кой управлява България?

  28. Сократ
    24/07/2008 - 09:20

    След като достигнахте до извода, че има единовластие в държавата България, как мислите да се намали корупцията!?!

    Всичко е безсмислено ако не се смени системата на управление на държавата!!!

  29. от тоя милиард поне 200 милиона евро остават по предназначение и не успяват да бъдат изядени от НГО-тата.

    малко са, но са все някаква помощ. отделно са плашило, което размахват, за да ни помогнат сами да се отървем от политическата мафия

    проблем #1 на страната е, че всъщност хората не им пука какво ще стане с нея

  30. Ops, patista ne se li stroqha do skoro ot italianskata “Todini konstruzioni”?

  31. Изчислено в цифри членството на Б лгария в ЕС се изразява в евровата стойност от 60 милиона.

    като се прибавят към тях пропуснатите ползи и наложените глоби, които ще трябва да платим плюс тези 60 милиона, на мен ми се чини, че файдата да бъдем европейски членове е минусова.Да не изброяваме и налаганите ограничения на икономиката и селското ни стопанство, ако изобщо има такива у нас през последните 20 години.

    Сократе, абсолютно си прав. Този парламент, ако не приеме промяна на избирателният закон няма никакъв смисъл от сваляне на правителството.Нови избори със същият предизвестен резултат, които ще са само още един допълнителен харч от изтънелите ни джобове, за да организираме поредната политическа игричка на добре познатите ни шмекери, бандити и мафиоти.

  32. Петко
    25/07/2008 - 11:45

    “структурите на гражданското общество”

    През последните години и нас се правят огромни усилия да се манипулира това понятие. Гражданско общество означава “общество на гражданите”, на отделните(!) граждани. В същото време, се разпростраряват системно и неусетно се налагат официални мнения на властите, че гражданите трябва да имат задължително структури, организации и т.н. Отделния гражданин се игнорира, от властта го правят на маймуна всеки път, когато се опитва сам да се изяви като личност в обществения живот.

    1. Държавата, общините и т.н. са вече “обществени” организации, няма нужда от други задължителни.

    2. Ако аз виждам проблем, действително ли трябва първо да регистрирам (2-3 месеца) организация за да го поставя?

    3. Ако регистрирам такава в някакъв формат, и възникне друг проблем, друга структура ли да правя?

    4.1 Има ли нужда(!!!) от правила за това колко “граждански” структури да има и за какво?

    4.2 Ще има ли тогава граждански структури от следващо ниво, за да контролира първите?

    5. ЕС поставя изискване властите да разботят с гражданското общество. Президента Първанов “оперира” неофициално с две подставени такива (“интелектуалците” и “за подкрепа на успешни червени кветове”). Той реално игнорира другите проблеми и изкуствени структури, но отчита работа с гражданското общество на базата на симулацията с първите. Налице е подмяна на смисъла на понятието гражданско обество, и даже на (безмисленото) официално понятие “структура” в него.

    Уелкам ту Бългеариа, както се казва…

  33. A, Петко, тука си в грешка.

    В конституцията на държавата, както и в конституциите на всички демократични държави е заложена СВОБОДАТА НА СДРУЖАВАНЕ, която е една от най-неотменните свободи за всички хора.

    Тия гражданските дружения изобщо не са това, което явно си представяш, в тях няма нищо задължително, никакви ограничения за брой, не са администрирани от държавата и т.н. Ако искаш ти и бай Геле да направите двамата “Търносвско сдружение за подкрепа на гледането на телевизия”, никой не може да те спре да го направиш – регистрираш си го в съда (по ЗЮЛНЦ) и готово.

    Друг е въпросът, че еврофондовете са направени така, че разни фалшиви сдружения могат успешно да ги цицат без да допринасят полза за никого.

  34. Петко
    25/07/2008 - 14:11

    Не, Longanlon , по-скоро ти грешиш.

    В предходния ми постинг акцентът е върху това, че се опитват да ни внушат непременно да се сдружаваме!!!

    Никога не съм твърдял, че не трябва или не може да се прави това, а само че не е добре да го използват активно за да дресират гражданите.

    Например в “Градът” по ББТ преди 2-3 дни се яви гост, който едновременно беше Председаател на общинска комисия за жалбите в СОС и …. председател и член на ред граждански сдружения, част от които се занимават с проблемите на самата комисия, т.е. има явен конфликт. Та този общинар почти в прав текст заяви, че гражданите са длъжни да се сдружат. Той го посочи като “решение” за случая на една жена, която 25 години подавала една и съща жалба :-). Общината (т.е. той) щяла да реагира по друг начин, ако било организация. Изобщо не се чувствашегузен, не каза “да ни изпрати въпроса”….

    Принуждаването е проблемът.

    Сдружаването трябва да става, когато въпросът наистина се нуждае от общи усилия, заради самата специфика на изложения проблем, а не самоцелно заради “съпротивата” на общинаря да го разгледа.

    Н.Б. Както се бях се зарекъл, ако си спомняш, няма да пиша повече във форума на блога (че като почна и аз не спирам), но статийките които публикуваш са супер! Чуден блог! Чета с удоволствие всички нови неща. Браво!

    Хора, не правете като мен, аз съм лош, оставяйте коментари в този блог!!!!

  35. Асен Качаров
    26/07/2008 - 11:41

    Абе не знам, но като слушам какви циркове се заформят за пореден път в милата ни татковина изобщо не ми се връща там, не че както в момента съм в Хамерика е цветя и рози, но поне малко от малко си има ред ебаси. За хиляден път се въртят едни и същи думички и реплики на едни и същи теми без да се постига каквото и да е! Май май ще се върна за малко и ще се ходи към всеприемаща майка Канада. за съжаление… Както някой наш политик беше казал преди време “има светлина в тунела, но тя е от идващия влак”

  36. До Асен:
    Правилно си се ориентирал!

    А иначе: “За хиляден път се въртят едни и същи думички и реплики на едни и същи теми без да се постига каквото и да е!”

    Хубаво е да се говори открито и искрено на тея теми. Аз затова и чета и пиша в този блог 🙂

  37. lol

Leave a Reply

Задължителните полета имат *