Хранителна стойност

Праз-лук - tsenneyshiy хранителен продукт поради своята по-фините и приятен вкус и богата slaboostromu биохимичен състав на грешка, стъблата и листата. Тя съдържа голям брой на протеини, въглехидрати, минерали и витамини. Листа pyorrhea характеризират с високо съдържание и голямо разнообразие на биологично активни съединения, които се натрупват аскорбинова киселина, каротин и хлорофил. Подобряване на съдържанието до пролетта на биологично активни вещества и пигменти са резултат от повишаване на метаболизма на растенията по време на зимния период на съхранение 5-6 месеца. Това подсказва, че трябва да има голямо развитие на pyorrhea храненето на хората. С висока хранителна стойност и възможност за почти годишната употреба в прясно или svezhezamorozhennom нарастваща популярност на растителни продукти. За хранителна стойност, вкус и праз-лук е едно от първите места сред зеленчукови култури, включително и всички видове лук. Избелено стъбла сладки неверни и нямат миризма на лук традиционни подправки, така че те могат да вземат хората с хранително заболяване тракт. За повече nizhnishe праз-лук вкусова от лук. Той има редица хранителни и диетични качества. Натрупването на химични вещества в листата, и в тялото - Грешка луковици, осигуряващи значително въздействие върху пост dozarivanie през есента и зимата, и възможността за съхранение на пролетта. Различава висока витамин С и захари, което е особено важно, защото през зимата и пролетта е налице недостиг на време на тези вещества.

Съдържанието на сухо вещество в pyorrhea повече от лук, и се движи в писмо от 9 до 13%, и в лошо крушки - от 16 до 25%. С тази функция може да се съхранява в значителна време с листата. Основната маса на сухото вещество е отложен в грешната стеблата. В своето писмо, концентрацията е по-малко в резултат на полета assimilyatov в lozhnuyu крушки. В процеса на съхранение на съдържанието на сухо вещество и азот намаля, а monosaharov увеличения (поради разпускането на захароза).

Богат праз-лук лук захар. В лошо луковиците им, натрупани от 7 до 12%, а в писмо с дата zdo 6%, с лампи: monosaharozy - 3% захароза - 5,8%. Наличието на въглехидрати варира от 10 до 12,5%. Благодарение на високото съдържание на захари, праз-лук не е толкова остър, както и останалите лъкове, за да го използвате като ценен хранителен продукт, в суров вид.

В праз-лук повече протеин от лук. В лошо крушки, които съдържа 2,1-3% в листата - 1,5-2%. Храна влакна тя е 1,5%, влакно - 1% масленост - 0,1%, свободните органични киселини 0,1%. Натрупват нитрати в средно не повече от 75 мг / кг. Енергийна стойност фалшиви стволови е 52 ккал или 167 кДж, което е по-висок в сравнение с лук.

От другите видове лук праз-лук има високо съдържание на минерални соли, особено на калий, калций и желязо. Калиев него е 225-250 мг на 100 грама на сурови материали, калций - 60-87, фосфор - 58, Магнезий - 10 Натрий - 5 и желязо - 1 - 1,5 мг на 100 g. В пепел съдържа 1,2% .

Праз-лук, богата на витамини. В листата и невярно съдържание крушки аскорбинова киселина е 40-75 мг на 100 грама (листа) и 15-24 мг (окачени лампи), витамин В1-0, 12, B2-0 ,04-0, 06, В6 -- 0,3, B9 - 3.2, RR-0, 53, Д-2), karotinoidov - 3-15 мг на 100 g. По време на съхранението на витамин С в грешната крушки нараства повече от два пъти, поради да се присъединят към него на листата. Pyorrhea способността да съхранява и акумулира витамин С по време на съхранение могат да имат пресни продукти, богати на витамини и захар, за дълго време. Това натрупване на витамин С по време на съхранение на продукта е само този вид лук, каква е основната хранителна стойност. Въпреки това, всички останали зеленчуци, за да скачам в насипно състояние значителна част от витамин C. Ежедневни изискването на аскорбинова киселина могат да бъдат доволни от използването на 100-150 грама pyorrhea.

Витамин Б (тиамин), който помага на нормалното функциониране на нервната и ендокринната система, хранителни тракт, сърцето, в pyorrhea 10 пъти повече, отколкото на лук, и витамини, като например B6 (Пиридоксин), B9 (фолиева киселина), PP (никотинова киселина), каротин (provitamin A), тя е два пъти повече. В смисъл, karotinoidov karotinovaya характеристика средно с 20% и ksantofillovaya - 80% от общия брой. Дори и малките съдържа каротин, праз-лук е ценна храна, защото каротина е 70% от бета форма.

Зеленият хлорофил пигменти пиорея представлявана А и Б. Съдържание на хлорофил А може на зелени листа варира от 9 до 38 мг на 100 грама на сурови материали, както и количеството на хлорофил в - от 5 до 19 мг. Хлорофил играе съществена роля при хранене, както и в областта на системното използване на храната в свежи зелени листа увеличава броят на еритроцити и хемоглобин в кръвта.

Праз-лук богати и етерични масла, които съдържат до 37 мг на сяра.

Благодарение на високото съдържание на наситени серен етерични масла има специфични pyorrhea нежно ухание, което придава на аромата на различни диетични ястия. Етерични масла пиорея не раздразнят дихателната система, да не оставят след хранене тежки tsybulnomu миризмата.

Препоръчителни прочети

 
«Терапевтичните свойства Семената »